Babka marchewkowa

Babka marchewkowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Przepisy na niemarnowanie

Święta Wielkanocne prawie w żadnym domu nie mogą się obyć bez majestatycznej baby, która zdobi świąteczny stół. Nasza propozycja to wilgotne marchewkowe ciasto, które jest idealnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru marchewek. Dodatek migdałów wzbogaca jej smak i podkreśla świąteczny charakter, a lukier na wierzchu dopełnia całości.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 350 g marchewki
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g oleju
  • 200 g cukru białego Cukier Królewski
  • 100 g migdałów
  • 7 g kakao
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dekoracja:

  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru Cukier Królewski
  • Marchewka pocięta w cienkie paseczki

PRZYGOTOWANIE

1.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Migdały posiekać.

2.

Jajka i cukier wymieszać energicznie trzepaczką. Wlać olej, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia. Mokre składniki połączyć z suchymi (ciasto wyjdzie gęste). Dodać marchewkę i migdały, wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki, piec w temperaturze 170°C przez około 65 minut. Ostudzić.

3.

Cukier puder wymieszać z białkiem, polać lukrem wierzch ostudzonej babki. Udekorować “nitkami” z marchewki.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!