Rollsy cynamonowe z jabłkami

Rollsy cynamonowe z jabłkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Karnawał, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

CIASTO DROŻDŻOWE

⁃ 25 g świeżych drożdży
⁃ 5 łyżek Cukru Królewskiego
⁃ 230 ml mleka
⁃ 100 g roztopionego masła
⁃ 500 g mąki tortowej
⁃ 2 jajka

NADZIENIE

⁃ 150 g miękkiego masła
⁃ 2-3 łyżeczki cynamonu
⁃ 4 łyżki Cukru Królewskiego brązowego
⁃ 2 jabłka

POLEWA

⁃ małe opakowanie serka śmietankowego
⁃ 100 g miękkiego masła
⁃ 2-3 łyżeczki Cukru Pudru Królewskiego

DODATKOWO

⁃ 100 ml mleka lub śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

1.

Drożdże rozpuścić w 100 ml letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki – wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera, wlać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto a następnie odstawić go pod przykrycie na około 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić jabłka w kostkę a składniki na nadzienie wymieszać.

2.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować maślano-cynamonowym nadzieniem i zwinąć w roladę. Za pomocą sznurka podzielić roladę na 9-10 części i ułożyć je w formie. Powinny być blisko siebie, ale z odstępem. Po kilku minutach każdego rollsa posmarować śmietanką. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika na 180 stopni około 25 minut. Składniki na polewę wymieszać a następnie posmarować nią upieczone drożdżówki. Powinny być jeszcze ciepłe, ale nie gorące.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się