Sposób przygotowania:
1. W rondelku połączyć mleko ze śmietanką kremówką i delikatnie podgrzewać, aż mieszanka zacznie lekko parować.
2. Do ciepłej, lecz nie wrzącej śmietanki dodać kawę rozpuszczalną i pastę z orzechów laskowych. Całość dokładnie wymieszać, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
3. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.
4. Do ubitych żółtek stopniowo wlewać ciepłą mieszankę mleczno-kawową, cały czas mieszając, aby żółtka się nie ścięły.
5. Gotową masę przelać przez drobne sitko, by uzyskać idealnie gładką konsystencję.
6. Nalać masę do żaroodpornych foremek.
7. Foremki ustawić w naczyniu żaroodpornym i zalać gorącą wodą do połowy ich wysokości.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 100°C przez około 50–60 minut, aż krem lekko się zetnie i będzie sprężysty w dotyku.
9. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
10. Przed podaniem posypać wierzch każdej porcji jasnym cukrem brązowym Królewski i skarmelizować go palnikiem do Crème Brûlée lub pod grillem w piekarniku, aż utworzy się cienka, chrupiąca skorupka.

                
                
                    
        
                        


