Ciastka pomarańczowe

Ciastka pomarańczowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Boże Narodzenie, Jesienne wypieki, Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ szklanki roztopionego masła
¾ szklanki brązowego Cukru Królewskiego
2 duże jajka
1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
Skórka starta z 2 pomarańczy
1 łyżka świeżo tartego imbiru

Dodatkowo do dekoracji:
kilka cienkich plastrów pomarańczy
gałązki rozmarynu
Do posypania: brązowy cukier królewski (na wierzch przed pieczeniem)

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik nagrzać do 175°C. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem.
W misce wymieszać mąkę, sodę, mielony imbir, cynamon i gałkę muszkatołową.
W osobnym naczyniu połączyć roztopione masło z Cukrem Królewskim, następnie dodać jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Do masy mokrej dodać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy oraz świeży imbir.
Stopniowo wsypywać składniki suche, mieszając delikatnie do uzyskania gładkiego ciasta.
Masę przelać do przygotowanej formy.

    2.

    Wyrównać powierzchnię i posypać wierzch brązowym cukrem Królewskim.
    Piec 40–45 minut, aż ciasto się zezłoci, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
    Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, następnie przełożyć na kratkę do wystudzenia.
    Przed podaniem udekorować plastrami pomarańczy i gałązkami rozmarynu.

    łyżki

    Inne przepisy

    Odwiedź nasze profile w social mediach

    Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

    Zapisz się