Szpinak miksujemy na gładką masę, jajka ubijamy z cukrami do momentu uzyskania puszystej konsystencji.
Jak przemycić w słodkościach trochę dobroczynnego szpinaku, a ze zwykłych babeczek wyczarować babeczki Shrek, którym nie oprze się żadne dziecko? Sprawdź przepisz na przepyszne zielone babeczki z sezonowymi owocami
Ciasto:
Krem:
Do dekoracji:
Szpinak miksujemy na gładką masę, jajka ubijamy z cukrami do momentu uzyskania puszystej konsystencji.
Następnie dodajemy olej, zmiksowany szpinak, delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do papilotek na 3/4 wysokości, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na ok. 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy serki, wszystko miksujemy do połączenia. Do kremu dodajemy cukier, sok i skórkę otartą z cytryny.
Wierzchy babeczek odrywamy, nakładamy krem na każdą babeczkę, następnie kruszymy na krem zielone ciasto z babeczek i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się