Śliwki umyć przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do ceramicznej miski.
Przepyszne śliwki kwaśno-słodkie świetnie pasują jako dodatek do sosów mięsnych, bigosy a nawet do podania z deską serów. Spróbujecie?
Składniki na 4 słoiczki 300 ml:
Śliwki umyć przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do ceramicznej miski.
Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier biały oraz cynamon i goździki. Syrop gotować na małym ogniu ok 20 min, mieszając.
Syrop wystudzić i zalać nim śliwki. Miskę ze śliwkami w syropie przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na 24 h w temp pokojowej.
Śliwki przełożyć do wyparzonych słoików do ¾ wysokości i uzupełnić syropem.
W dużym garnku na dnie ułożyć kawałek ściereczki i włożyć słoiki. Wlać wody do ¾ wysokości słoików, przykryć pokrywką i pasteryzować ok 20 min od zagotowania.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się