Śmietankę, wodę, masło, cukier i kakao zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać do połączenia składników. Ostudzić.
Trufle czekoladowe to deser wyjątkowy. Doskonale sprawdzi się zarówno na niedzielne popołudnie oraz jako pyszny prezent, który został wykonany przez nas samych.
Trufle
Dodatkowo
Śmietankę, wodę, masło, cukier i kakao zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać do połączenia składników. Ostudzić.
Do masy czekoladowej dodać pokruszone herbatniki i posiekane migdały, wymieszać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż masa stężeje. Wówczas uformować z niej kulki, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Czekoladę gorzką i mleczną przeznaczoną na polewę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej trufle. Wierzch posypać pokruszonymi liofilizowanymi malinami. Odstawić do stężenia do lodówki na około 15 minut.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się