Tradycyjna karpatka

Tradycyjna karpatka

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Jesienne wypieki

Chrupiące i delikatne jak chmurka ciasto ptysiowe, układające się w finezyjne, pofałdowane kształty wypełnione wewnątrz aksamitnym, waniliowym kremem – taki opis pasuje tylko do jednego ciasta, domowej karpatki. Oprószona na wierzchu puszkiem z cukru pudru niezmiennie smakuje i starszym, i młodszym. Bardzo polecamy!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 7 dużych jajek (L) lub 8 mniejszych (M)
  • 15 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 200 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub miąższ z laski wanilii
  • około 20 g cukru pudru do posypania wierzchu ciasta

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Zagotować wodę z masłem i cukrem pudrem. Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszać łyżką, aż masa stanie się gęsta. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie miksować masę mikserem, dodając do niej po 1 jajku. Podzielić na pół, wyłożyć na 2 blaszki tej samej wielkości, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 200°C przez około 20-25 minut. Ostudzić.

Krok  2
2.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkiem i 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem pudrem i pastą waniliową/miąższem z laski wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wlać, cały czas mieszając, mąkę wymieszaną z żółtkiem. Zagotować, a następnie ostudzić.rnMascarpone wymieszać, stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń.

Krok  3
3.

Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem waniliowym. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!