Piekarnik nagrzać do 165C góra- dół. Formę o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i kakao odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski. Białka ubić na sztywną pianę.
Krem czekoladowy, krem waniliowy, biszkopt i truskawki… Klasyka? Nawet jeśli, to w najsmaczniejszym wydaniu. Skorzystaj z naszego przepisu i zrób torcik czekoladowy bez okazji bazując na najlepszych, naturalnych składnikach!
Biszkopt (tortownica 18 cm)
Krem czekoladowy
Krem waniliowy
Polewa
Piekarnik nagrzać do 165C góra- dół. Formę o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i kakao odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski. Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza.rnCiasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w temperaturze 165°C ok. 30-35 min do suchego patyczka. Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie wyjąć i oderwać papier i przekroić na 2 równe blaty.
Czekolady posiekać i włożyć do miski. Śmietankę podgrzać i zalać nią posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać aż całkiem się rozpuści. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 4 godz.
Do schłodzonej masy czekoladowej dodać mascarpone i ew. cukier puder i zmiksować na gęsty krem.
Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem umieścić w misce i ubić na gęsty krem.
Czekolady posiekać, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej na gęstą polewę. Wystudzić.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, założyć obręcz od tortownicy i wnętrze wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki pokroić w cienkie plastry i przykleić dookoła formy.rnWyłożyć krem czekoladowy, następnie krem śmietankowy, przykryć całość drugim blatem biszkoptu. Na koniec wylać polewę czekoladową a na środek ułożyć truskawki. Tort schłodzić lodówce kilka godzin a następnie zdjęć obręcz oraz papier do pieczenia.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się