Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 18cm. Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem.
Królowa wypieków – jaśnie Pani Beza. W połączeniu z karmelizowanymi gruszkami potrafi sobie zjednać dosłownie każdego! Wypróbuj nasz niezawodny przepis i daj się porwać jej naturalnej słodyczy!
Beza śr. 18cm
Krem
Karmelizowane gruszki
Dodatkowo
Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 18cm. Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Na końcu piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.
Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na dwie blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1 drugą blaszkę na ostatni poziom.
Piec przez 5 min w 150°C, następnie obniżyć temperaturę do 110°C i piec przez kolejne 2 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc.
Gruszki umyć, usunąć gniazda nasiennie i pokroić na ćwiartki lub nawet ósemki. Na patelni roztopić masło, ułożyć gruszki i dodać cukier oraz miód. Z laski wanilii wydrążyć nasiona i dodać do gruszek wraz z laską. Gruszki smażyć na średnim ogniu do momentu aż sos się skarmelizuje. Można dodać w trakcie 2 łyżki wody. Patelnię z gruszkami zestawić z ognia i wystudzić całkowicie. Schłodzoną śmietanę zmiksować razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.
Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, wyłożyć krem śmietankowy (3 łyżki odłożyć do dekoracji), ułożyć wystudzone karmelizowane gruszki, przykryć drugim blatem. Resztę kremu włożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką i na brzegach udekorować rozetkami, posypać prażonymi płatkami migdałów i udekorować listkami mięty. Tort przechowywać w lodówce.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się