Czereśnie umyć, wydrążyć pestki, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Całość przełożyć do garnka i gotować aż czereśnie puszczą sok. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się czereśni. Całość wymieszać i gotować ok. 1 min.
Lato obfituje w sezonowe owoce! Co zrobić jeśli mamy ich trochę za dużo? Przerobić z użyciem Cukru Królewskiego. Na przykład na przepyszne czereśniowe tartaletki, które zachwycą wyglądem i smakiem!
Kruche ciasto:
Nadzienie czereśniowe:
Dodatkowo:
Czereśnie umyć, wydrążyć pestki, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Całość przełożyć do garnka i gotować aż czereśnie puszczą sok. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się czereśni. Całość wymieszać i gotować ok. 1 min.
Masło, mąkę, żółtko, sól i cukier puder wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem, a następnie zagnieść dość szybkimi ruchami na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedna część powinna być mniejsza (na paski). Uformować kulki i zwinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Mniejszą część schłodzonego ciasta zagnieść jeszcze raz i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o grubości 0,5 cm. Odkleić górny arkusz papieru i pokroić na cienkie paski o szerokości 0,5 cm a następnie włożyć ponownie do lodówki.
Z drugiej części ciasta wykleić foremki o śr. 10 cm. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. Tarteletki obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi i podpiekać około 15 min.
Po tym czasie wyjąć i zdjąć obciążenie, nałożyć nadzienie czereśniowe i ułożyć kratkę z pasków ciasta. Tartaletki z góry posmarować białkiem i piec w nagrzanym do 180*C góra-dół piekarniku przez 20-25 min. Upieczone tarteletki posypać cukrem pudrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się