W misie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder i mieszamy.
Dnie, kiedy ostatnie letnie słońce miesza się z pierwszymi spadającymi liśćmi trzeba dobrze celebrować. My na tę okazję polecamy tatrę ze śliwkami! Ostrzegamy, że na jednym kawałku się nie skończy!
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Pianka bezowa:
Dodatkowo:
W misie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder i mieszamy.
Następnie ścieramy na tarce zimne masło i łączymy całość tak, by masło wchłonęło mąkę.
Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto na gładką kulę. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
Blaszkę o średnicy 30 cm smarujemy odrobiną masła i wyklejamy ciastem spód i brzegi. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na ok. 10 min do lodówki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, góra-dół 170°C ok. 20 min do lekkiego zarumienienia.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier trzcinowy Cukier Królewski, wrzucamy połówki śliwek, cynamon i kardamon. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu do miękkości śliwek. Potem studzimy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo powoli , po jednej łyżce dodajemy drobny cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach, do momentu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy.
Na podpieczony, ostudzony spód sypiemy kaszę mannę i wykładamy śliwki. Na wierzch układamy ubitą piankę i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, góra-dół 170°C, na 20 min, a następnie zmniejszamy temperaturę do 60°C i pieczemy kolejne 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku jeszcze na kwadrans.
Przed podaniem studzimy dobrze na blacie i chłodzimy w lodówce ok. 1h.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się