Jabłka obieramy ze skórki, kroimy i podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu, do miękkości, następnie blendujemy na gładką masę.
Szarlotka w słoiku to ciekawa alternatywa dla standardowych ciast pieczonych w blaszce. Możesz ją podawać, w czym tylko chcesz – w pękatym pucharku, ulubionym kubku albo w filiżance. Wyjątkowy sposób podania sprawia, że zwykła szarlotka urasta do rangi wykwintnego deseru. Jeśli zależy Ci na tym, żeby wzbudzić podziw u bliskiej osoby, przygotuj szarlotkę w czymś przezroczystym, np. w szklance, aby dobrze było widać warstwy pyszności.
Taka szybka szarlotka to idealny pomysł na słodki deser dla niespodziewanych gości. Zrobisz ją bez pieczenia, ubijania czy czekania, aż urośnie, co więcej przygotujemy ją bez jajek, przy minimalnym wysiłku. Wystarczy odrobina zapału, a ekspresowa przekąska na słodko będzie gotowa w kilkanaście minut.
Szarlotki w słoiczkach
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy i podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu, do miękkości, następnie blendujemy na gładką masę.
Śmietankę i mascarpone ubijamy na puszystą masę, na koniec dodajemy kajmak i dokładnie miksujemy.
W słoiczkach układamy warstwami zaczynając od pokruszonych ciastek. Następnie mus jabłkowy i masa. Wierzch możemy dodatkowo posypać cynamonem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się