Churrosy z sosem z białej czekolady

Churrosy z sosem z białej czekolady

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy

Przygotuj z nami słynne hiszpańskie churrosy w akompaniamencie sosu z białej czekolady oraz cynamonowej posypki. Teraz możesz przyrządzić je samodzielnie! Wypróbuj naszego pewnego przepisu!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 60 g masła
  • 1 łyżka cukru drobnego Cukier Królewski
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 3 łyżki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sos z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE

1.

Wodę z masłem, cukrem i solą zagotować, dodać mąkę i energicznie mieszając gotować jeszcze minutę. Masę wystudzić.

2.

Do wystudzonej masy wbijać kolejno jajka cały czas miksując. Masę przełożyć do worka cukierniczego z małą tylką o kształcie gwiazdki.

3.

W garnku rozgrzać olej (powinno go być tyle, aby churrosy swobodnie w nim pływały). Ciasto wyciskać z worka na rozgrzany tłuszcz, tworząc paski o długości ok. 10 cm.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.

4.

Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem i jeszcze gorące churrosy obtoczyć w cukrze.

5.

Czekoladę z olejem kokosowym roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Churrosy podawać z sosem z białej czekolady.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski