Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jogurty, olej, budynie i cukier z wanilią. Wszystko krótko ponownie zmiksować.
Cudownie miękki i zwarty, oblany słodkim korzennym kajmakiem. Jeśli szukasz świątecznego wypieku, który będzie smakował wszystkim – właśnie znalazłeś ideał!
Składniki (tortownica śr. 25 cm)
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jogurty, olej, budynie i cukier z wanilią. Wszystko krótko ponownie zmiksować.
W osobnym, suchym naczyniu, ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Drewnianą łyżką, powoli dodawać pianę z białek do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.
Na spód tortownicy zapiąć papier do pieczenia i wylać serową masę. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku około 55 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i odczekać około 15 min, następnie uchylić piekarnik.
Ostudzony sernik obkroić delikatnie ostrym nożem i odpiąć rant. Masę kajmakową wymieszać dokładnie z przyprawą korzenną do smaku i polać nią ostudzony sernik. Udekorować owocami i bakaliami. Gotowe, ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się