Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie stopniowo po jednej łyżce, dodajemy cierpliwie cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach czekając aż każda łyżka dokładnie się rozpuści.
Czy istnieje lepsze ukoronowanie letniego dnia niż beza z wakacyjnymi owocami? Pełna puszystego kremu. Słodka, krucha i rozpływająca się w ustach? Wypróbuj nasz niezawodny sposób!
Beza:
Krem:
Dodatkowo:
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie stopniowo po jednej łyżce, dodajemy cierpliwie cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach czekając aż każda łyżka dokładnie się rozpuści.
Kiedy piana jest sztywna, gęsta i błyszcząca dodajemy łyżeczkę skrobi i mieszamy chwilę tylko do połączenia się składników.
Pianę rozprowadzamy na szerokiej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając wolny brzeg. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, góra-dół 170°C na ok. 20-22 min.
Wyciągamy ją od razu po upieczeniu, czekamy kilka minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie na przygotowaną wcześniej ściereczkę posypaną cukrem pudrem kładziemy naszą bezę papierem do góry i ostrożnie go zdejmujemy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietankę 30% delikatnie podbijamy, aż stanie się bardziej gęsta. Dodajemy cukier puder i mascarpone. Następnie cierpliwie miksujemy na średnich obrotach na gęsty krem.
3/4 kremu wykładamy równomiernie na całość bezy. Posypujemy owocami (truskawki kroimy w grubą kostkę) i zwijamy ciasno wzdłuż krótszego boku. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem za pomocą tylki dekoracyjnej i owocami. Podajemy schłodzoną z listkiem mięty.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się