(Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub papierem do pieczenia.
Święta tuż tuż, a Wy nie macie jeszcze sprawdzonego przepisu na aromatyczne wypieki? Koniecznie wypróbujcie przepis na nasz piernik!
Składniki na keksówkę o wym. 11×35:
Przełożenie:
Do posypania:
(Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub papierem do pieczenia.
Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.
Jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na jasną i puszystą masę. Do ubitych jajek dodać roztopione masło i olej dalej miksując.
Następnie wlać mleko, dodać powidła lub dżem i miksować na najniższych obrotach. Dalej miksując dodać mąkę z proszkiem, sodą i kakao i mieszać tylko do połączenia.
Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok. 45-50 min do suchego patyczka.
Wystudzony piernik wyjąć z foremki, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Marcepan rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Na dolny blat piernika wyłożyć rozwałkowany marcepan, posmarować powidłami i nałożyć drugą część piernika.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Ciasto posmarować dookoła czekoladą. Na końcu udekorować posiekaną czekoladą i słupkami migdałów. Schłodzić w lodówce.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się