Keks świąteczny

Keks świąteczny

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

Pełen smaku, pełen koloru, pełen świątecznego aromatu. Puszyste ciasto skrywające w swoim środku same dobroci. Dasz się skusić?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 1 garść suszonych daktyli
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść skórki pomarańczowej, kandyzowanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 120 g Cukru Królewskiego
  • 4 jajka
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 200 g białej czekolady
  • bakalie
  • świeża żurawina
  • rozmaryn

PRZYGOTOWANIE

1.

Suszone owoce posiekać i wymieszać (daktyle, morele, śliwki, rodzynki i skórka pomarańczowa) z czubatą łyżką mąki pszennej.

2.

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać stopniowo 4 żółtka. Miksować na średnich obrotach.

3.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewać do masy stopniowo i miksować dalej na niskich obrotach (krótko). Tylko do połączenia składników. Następnie wmieszać dokładnie łyżką owoce.

4.

Osobno ubić białka na sztywno i dodać do masy. Wmieszać bardzo dokładnie szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki dł. 30 cm i piec w rozgrzanym piekarniku temp. 180 stopni, funkcja góra dół ok. 50 min.

5.

Do rondelka nalać wody w takiej ilości by zakryła dno. Ustawić na nim metalową lub szklaną misę, do której dodać pokruszoną czekoladę i roztopić ją na minimalnej mocy palnika.

6.

Roztopioną czekoladą polać gotowy keks. Udekorować bakaliami i świeżą żurawiną.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski