Pieczone mini naleśniki z karmelizowanymi śliwkami i orzechami

Pieczone mini naleśniki z karmelizowanymi śliwkami i orzechami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Chcesz zaskoczyć gości lub domowników niebanalnym deserem, który urzeka nie tylko wizualnie, ale i smakowo? Postaw na Dutch Baby, czyli pieczone naleśniki z przepysznym śliwkowym nadzieniem i zasmakuj jesieni!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml mleka
  • 2-3 łyżki Cukru Królewskiego
  • szczypta soli

Karmelizowane śliwki z orzechami:

  • 300 g śliwek węgierek
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder Cukier Królewski
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE

1.

Do piekarnika włożyć formę na muffiny lub patelnię, która jest przeznaczona do tego celu. Włączyć piekarnik na 220C i poczekać aż patelnia się nagrzeje.

2.

Jajka wybić do naczynia. Do mąki dodać mleko, jajka, sól, cukier. Zmiksować blenderem lub mikserem na gładkie ciasto bez grudek. Nagrzaną formę wyjąć z piekarnika i posmarować za pomocą pędzelka miękkim masłem. Wyłożyć ciasto do formy i natychmiast włożyć ponownie do piekarnika i piec ok. 20 minut.

3.

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Orzechy posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać śliwki i smażyć ok. 2-3 min. Następnie dodać posiekane orzechy, miód, sok z cytryny i cynamon. Całość smażyć ok. 8-10 min aż całość zgęstnieje.

Krok  4
4.

Wyjąć naleśniki z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i w środek każdego nałożyć po 1 łyżce karmelizowanych śliwek z orzechami. Podawać na gorąco.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!