Do piekarnika włożyć formę na muffiny lub patelnię, która jest przeznaczona do tego celu. Włączyć piekarnik na 220C i poczekać aż patelnia się nagrzeje.
Chcesz zaskoczyć gości lub domowników niebanalnym deserem, który urzeka nie tylko wizualnie, ale i smakowo? Postaw na Dutch Baby, czyli pieczone naleśniki z przepysznym śliwkowym nadzieniem i zasmakuj jesieni!
Naleśniki:
Karmelizowane śliwki z orzechami:
Dodatkowo:
Do piekarnika włożyć formę na muffiny lub patelnię, która jest przeznaczona do tego celu. Włączyć piekarnik na 220C i poczekać aż patelnia się nagrzeje.
Jajka wybić do naczynia. Do mąki dodać mleko, jajka, sól, cukier. Zmiksować blenderem lub mikserem na gładkie ciasto bez grudek. Nagrzaną formę wyjąć z piekarnika i posmarować za pomocą pędzelka miękkim masłem. Wyłożyć ciasto do formy i natychmiast włożyć ponownie do piekarnika i piec ok. 20 minut.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Orzechy posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać śliwki i smażyć ok. 2-3 min. Następnie dodać posiekane orzechy, miód, sok z cytryny i cynamon. Całość smażyć ok. 8-10 min aż całość zgęstnieje.
Wyjąć naleśniki z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i w środek każdego nałożyć po 1 łyżce karmelizowanych śliwek z orzechami. Podawać na gorąco.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się