Masło topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy.
Zaskocz domowników i gości niebanalnym deserem! Wypróbuj przepis na słynny kanadyjski przysmak z lat 60-tych. Będzie prosto, szybko i bez pieczenia!
Masa ciemna:
Biała masa:
Polewa
Masło topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy.
Następnie wlewamy rozkłócone jajko i cały czas mieszamy do uzyskania gęstej masy.
Herbatniki kruszymy i dodajemy do gęstniejącej masy. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe i posiekane orzechy włoskie. Mieszamy do połączenia składników.
Powstałą masę wykładamy na blaszkę o wymiarach 23 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy budyń w proszku oraz śmietankę, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Białą masę przekładamy na ciemną warstwę.
Masło topimy w kąpieli wodnej razem z czekoladami pokruszonymi na kawałki. Chwilę studzimy i polewamy nasz blok.
Całość wkładamy do lodówki na min. 2-4 h. Po tym czasie kroimy blok na mniejszej kawałki.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się