Mocno schłodzone mascarpone i śmietankę ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder, krem czekoladowy oraz przyprawę do piernika – wszystko dokładnie miksujemy do połączenia.
Propozycja na deser dla prawdziwych czekoladoholików! Kto nie kocha połączenia piernika i czekolady? A zwłaszcza w okresie świątecznym! Wypróbuj nasz przepis i zrób domownikom słodką niespodziankę!
Składniki:
Opcjonalnie:
Mocno schłodzone mascarpone i śmietankę ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder, krem czekoladowy oraz przyprawę do piernika – wszystko dokładnie miksujemy do połączenia.
W zależności od rodzaju ciasteczek i naszych preferencji, kruszymy je na mniejsze, miksujemy na piasek, lub zostawiamy w całości.
Ze śliwek wydrążamy pestki i karmelizujemy na patelni z cukrem i masłem. Następnie blendujemy je na gładką masę.
W pucharkach układamy kolejno ciastka – pokruszone lub w całości, mus czekoladowy i mus śliwkowy. Wierzch możemy posypać pokruszonymi orzechami. Deser przechowujemy w lodówce.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się