Mus cytrynowy

Mus cytrynowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Pikniki i grille, Przepisy na niemarnowanie

Aksamitny, słodki, ale z wyraźną nutą kwaskowości – taki właśnie jest letni pomysł na deser w postaci musu cytrynowego. Całość wieńczy smak śmietanowej chmurki z białą czekoladą.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Mus cytrynowy:

  • 2 cytryny
  • 3 jajka
  • 120 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 100 g wody
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g masła

Warstwa śmietanowa:

  • 300 g śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski

Do dekoracji:

  • Skórka otarta z cytryny
  • Świeże listki mięty

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Wycisnąć sok z cytryn i otrzeć z nich skórkę. Wlać do garnuszka, dodać masło, wodę, cukier, mąkę kukurydzianą oraz żółtka. Wymieszać, a następnie wstawić na palnik i całość podgrzewać do zagotowania i momentu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, ostudzić całkowicie.

Krok  2
2.

Kremówkę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z białą czekoladą i cukrem pudrem. Następnie schłodzić w lodówce, po czym ubić mikserem na krem. Białka pozostałe z musu cytrynowego ubić na sztywno, wymieszać z ostudzonym kremem cytrynowym.

Krok  3
3.

Do niskich szklaneczek lub słoiczków nałożyć mus cytrynowy, następnie warstwę śmietanową. Udekorować listkami mięty i skórką z cytryny. Schłodzić.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się