Śmietankę podgrzewamy wraz ze skórką z mandarynek i ekstraktem waniliowym. Zdejmujemy z ognia gdy będzie bliska zagotowania. Odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.
Crème brûlée to klasyczny, francuski deser osłonięty kruchą, cukrową skorupką. Pod chrupiącym karmelem kryje się aksamitny, waniliowy krem, który naginając nieco tradycyjny przepis możecie aromatyzować ulubionymi smakami. Dziś spróbujemy wersji owocowej, z udziałem słodkiej mandarynki.
Crème brûlée (4 porcje po 100ml):
Śmietankę podgrzewamy wraz ze skórką z mandarynek i ekstraktem waniliowym. Zdejmujemy z ognia gdy będzie bliska zagotowania. Odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.
Żółtka ucieramy wraz z cukrem, dodajemy przecedzony sok z mandarynki. Do mieszanki wlewamy wystudzoną śmietankę, bez przerwy mieszając całość rózgą. Płyn przepuszczamy przez sito z drobnymi oczkami, wlewamy do 4 ramekinów o średnicy 9 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C, pieczemy 50-60 minut, aż krem się zetnie (środek powinien być galaretowaty), ale nie zarumieni. Gotowy deser odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie już chłodny wstawiamy go na kilka godzin – a najlepiej na noc – do lodówki.
Tuż przed podaniem posypujemy zimny krem warstwą cukru, którą karmelizujemy nad palnikiem
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się