Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Jesienne wypieki

Knedle, czyli kluski z ciasta z ugotowanych ziemniaków nadziewane śliwkami większość z nas pewnie dobrze wspomina jeszcze z czasów dzieciństwa. Dziś mamy dla Was pomysł na te pyszności z bardzo smacznym dodatkiem w postaci cynamonowej posypki. Nadaje ona dodatkowych walorów smakowych, a także estetycznych. Polecamy!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Knedle:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Około 10-12 sztuk śliwek

Cynamonowa posypka:

  • 100 g bułki tartej
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Opcjonalnie: jogurt do podania

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Na patelnię dodać masło i oliwę, rozpuścić. Wsypać bułkę tartą i podgrzewać, cały czas mieszając, aż bułka lekko się zrumieni. Zdjąć z ognia, dodać cukier trzcinowy i cynamon, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Krok  2
2.

Śliwki naciąć, wyjąć z nich pestki. rnZimne ziemniaki rozgnieść tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtka, miękkie masło, sól i szybko zgnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Formować placuszki, na środek każdego ułożyć śliwkę, uformować kulkę. Wrzucać do wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia około 5 minut.

Krok  3
3.

Ugotowane kluski wyjąć z wody, gorące obtoczyć w cynamonowej posypce. Można podać z jogurtem naturalnym.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się