Na patelnię dodać masło i oliwę, rozpuścić. Wsypać bułkę tartą i podgrzewać, cały czas mieszając, aż bułka lekko się zrumieni. Zdjąć z ognia, dodać cukier trzcinowy i cynamon, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Knedle, czyli kluski z ciasta z ugotowanych ziemniaków nadziewane śliwkami większość z nas pewnie dobrze wspomina jeszcze z czasów dzieciństwa. Dziś mamy dla Was pomysł na te pyszności z bardzo smacznym dodatkiem w postaci cynamonowej posypki. Nadaje ona dodatkowych walorów smakowych, a także estetycznych. Polecamy!
Knedle:
Cynamonowa posypka:
Na patelnię dodać masło i oliwę, rozpuścić. Wsypać bułkę tartą i podgrzewać, cały czas mieszając, aż bułka lekko się zrumieni. Zdjąć z ognia, dodać cukier trzcinowy i cynamon, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Śliwki naciąć, wyjąć z nich pestki. rnZimne ziemniaki rozgnieść tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtka, miękkie masło, sól i szybko zgnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Formować placuszki, na środek każdego ułożyć śliwkę, uformować kulkę. Wrzucać do wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia około 5 minut.
Ugotowane kluski wyjąć z wody, gorące obtoczyć w cynamonowej posypce. Można podać z jogurtem naturalnym.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się