Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (rozczyn nie jest obowiązkowy, ale polecany to osobom, które są początkujące w wypiekach drożdżowych).
Pachnące pierwszymi owocami z pobliskiego targu i słodkim serem, ulubione przez dzieciaki i starszych, znikające ze stołu w oka mgnieniu – drożdżówki. Sycące, pełne smaku i aromat. Spróbujesz?
Ciasto (16 sztuk)
Nadzienie serowe
Dodatkowo
Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (rozczyn nie jest obowiązkowy, ale polecany to osobom, które są początkujące w wypiekach drożdżowych).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość). Międzyczasie piekarnik nagrzać do 200°C góra- dół.
Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, żółtkiem oraz budyniem na jednolitą masę. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 60×30. Podzielić na równe kwadraty, tak aby powstało 16. Na każdy kwadrat nałożyć po łyżeczce nadzienia serowego, ułożyć owoce. Rogi ciasta złączyć na środku po przekątnej. Zlepić dokładnie aby się nie otworzyły podczas pieczenia.
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Drożdżówki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec przez 15-20 min.rnGotowe drożdżówki posypać cukrem pudrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się