Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i pastą waniliową, nałożyć do szklaneczek.
Jesienią jabłka i gruszki królują na naszych stołach. Na przykład pyszna szarlotka z cynamonem to zdecydowanie jesienne skojarzenia. Ale warto także pomyśleć nad nieco innym wykorzystaniem jabłek czy gruszek, na przykład w takich szybkich i prostych deserkach.
Krem waniliowy:
Gruszki:
Karmel:
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i pastą waniliową, nałożyć do szklaneczek.
Gruszki pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać gruszki, podsmażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni.
Na tę samą patelnię wsypać cukier, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie dodać pokrojone na kawałki masło, wymieszać. Zdjąć z ognia i stopniowo wlać śmietankę, cały czas mieszając. Karmel wlać na warstwę serka mascarpone. Na wierzchu ułożyć gruszki. Schłodzić przed podaniem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się