Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystudzenia.
Cieszą oczy, radują brzuchy – czekoladowe miseczki z przepysznym kremem wjeżdżają na salony. Sprawdź jak je przygotować i ciesz się deserem, który oczaruje wszystkich domowników!
Miseczki
Krem
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie dmuchamy małe baloniki, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i robimy na nim małe czekoladowe kleksy w sporych odstępach, które będą podstawkami naszych miseczek.
Baloniki moczymy mniej więcej na 1/3 wysokości w czekoladzie, układamy na czekoladowych podstawkach. Tak przygotowane miseczki wkładamy do lodówki na minimum 2h, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przebijamy baloniki i wyciągamy z miseczek.
Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodajemy kajmak i masło orzechowe, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia masy. Tak przygotowana masę wykładamy do naszych miseczek, dekorujemy świeżymi owocami i ulubionymi dodatkami. Deser przechowujemy w lodówce.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się