Banany rozgnieść widelcem.
Najlepszym sposobem na zużycie mocno dojrzałych bananów jest domowe ciasto. Nie potrzeba tutaj szczególnych umiejętności, wystarczy wymieszać kilka składników i mamy pyszne ciasto. Idealnie sprawdzi się na deser lub podwieczorek. A co najważniejsze – nic się nam nie zmarnuje!
Składniki (na tortownicę o średnicy około 20 cm):
Banany rozgnieść widelcem.
Do bananów dodać jajka i masło, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek i sodę, wlać mokre składniki i całość wymieszać tylko do połączenia składników.
Dodać połowę malin do ciasta, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe maliny ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Ostudzić. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się