Ciasto less waste

Ciasto less waste

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie

Najlepszym sposobem na zużycie mocno dojrzałych bananów jest domowe ciasto. Nie potrzeba tutaj szczególnych umiejętności, wystarczy wymieszać kilka składników i mamy pyszne ciasto. Idealnie sprawdzi się na deser lub podwieczorek. A co najważniejsze – nic się nam nie zmarnuje!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na tortownicę o średnicy około 20 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 120 g roztopionego masła
  • 3 banany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250 g świeżych malin

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Banany rozgnieść widelcem.

Krok  2
2.

Do bananów dodać jajka i masło, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek i sodę, wlać mokre składniki i całość wymieszać tylko do połączenia składników.

Krok  3
3.

Dodać połowę malin do ciasta, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe maliny ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Ostudzić. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się