Ciasto grzane wino

Ciasto grzane wino

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Jesienne wypieki

Ciasto, które skupia w sobie wszystkie smaki Świąt: korzenne przyprawy, pierniczki i grzane wino. Przygotowuje się je bez pieczenia i w tak łatwy sposób, że poradzi sobie z nim absolutnie każdy! To chyba najlepsza rekomendacja do wypróbowania tego przepisu.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Krem:

  • 400 ml mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 50 g pokruszonych pierniczków
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

  • 500 g grzanego wina
  • 350 g biszkoptów
  • 300 g powideł śliwkowych
  • Wiórki kokosowe do dekoracji
  • Korzenne pierniczki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Budyń ugotować na mleku wraz z cukrem. Ostudzić. Wymieszać z serkiem mascarpone oraz pokruszonymi pierniczkami.

Krok  2
2.

Biszkopty namoczyć w grzanym winie, ułożyć pierwszą warstwę.

Krok  3
3.

Na warstwę biszkoptów wyłożyć powidła śliwkowe, następnie krem budyniowy. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować pierniczkami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!