Cukier drobny wsypać do garnuszka, wlać wodę, gotować na dużym ogniu przez około 10 minut, aż powstanie kleisty syrop cukrowy.
Elegancki i prosty do wykonania deser? Charlotte malinowo – czekoladowa! Delikatny krem, otulony podłużnymi herbatnikami. ❤️ To świetna propozycja na Dzień Kobiet!
Składniki (na blaszkę o średnicy 20cm):
Warstwa malinowa:
Warstwa czekoladowo-kokosowa:
Dodatkowo:
Cukier drobny wsypać do garnuszka, wlać wodę, gotować na dużym ogniu przez około 10 minut, aż powstanie kleisty syrop cukrowy.
Białka ubić na sztywno, stopniowo wlewać do nich syrop cukrowy, wymieszać.
Do miski wlać zmiksowane maliny, dodać białka, wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wokół wyłożyć podłużne biszkopty. Wylać warstwę malinową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuścić w wodzie. Na warstwę malinową wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Do garnuszka dodać mascarpone, mleko kokosowe, rozpuszczoną białą czekoladę, cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wymieszać podgrzewając na wolnym ogniu do całkowitego połączenia składników. Schłodzić w lodówce. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją do tortownicy na galaretkę. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny. Posypać płatkami kokosa. Schłodzić.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się