Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać przez sito. Tortownicę (samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165°C góra- dół.
Lizaki, które pokocha każde dziecko i… dorosły. Poznaj przepis na cake popsy, które uatrakcyjnią każdą dziecięcą imprezę czy zwykłe leniwe, letnie popołudnia.
Składniki na 25 sztuk
Biszkopt:
Dodatkowo:
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać przez sito. Tortownicę (samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165°C góra- dół.
Białka wlać do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do białek dodawać cukier łyżka po łyżce. Kiedy cukier cały zostanie już dodany można zacząć dodawać żółtka jedno po drugim, ubijając do połączenia.
Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę w dwóch partiach, wymieszać szpatułką. Masę przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 min do suchego patyczka. Upieczony i wystudzony biszkopt wyjąć tortownicy i pokruszyć na mniejsze części.
Do misy miksera włożyć biszkopt, masło orzechowe oraz serka mascarpone. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Winogrono umyć i osuszyć. Porcję masy spłaszczyć, na środku ułożyć winogrono i skleić w kulkę, wbić patyczek lub wykałaczkę i ułożyć na talerzu. Z każdą porcją ciasta postępować tak samo.
Z ciasteczek Oreo wyjąć krem a resztę zmiksować w malakserze na drobny pył. Obtoczyć każdego cake popsa w pokruszonych ciastkach. Schłodzić w lodówce.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się