Masło rozpuścić, lekko ostudzić. Orzeszki ziemne posiekać.
Owsiane batoniki domowej roboty to świetny pomysł na zdrową przekąskę, którą z łatwością można ze sobą zabrać wszędzie: do pracy, szkoły lub na plac zabaw. Domowe batoniki owsiane z naszego przepisu są kruche, słodkie, a oprócz tego wypełnione orzechami i malinami. Proste batoniki owsiane stanowią idealną alternatywę dla słodyczy ze sklepu i są od nich o niebo smaczniejsze. Batony owsiane pieczone przygotujecie, wykorzystując zdrowe, naturalne składniki. Jeśli szukacie inspiracji, jak zrobić batony z płatków owsianych, polecamy nasz przepis. Przekonajcie się sami, jakie to proste!
Batoniki owsiane z malinami
Masło rozpuścić, lekko ostudzić. Orzeszki ziemne posiekać.
Mąkę pszenną, orkiszową, płatki owsiane, posiekane orzeszki, sodę i szczyptę soli wsypać do miski, wymieszać. Następnie wlać masło, całość wymieszać. Powinna powstać grudkowata masa.
Połowę masy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć maliny (najlepiej nieco je rozdrobnić). Przykryć drugą połową masy orzechowo-owsianej, wyrównać, docisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Dopiero całkowicie ostudzone można pokroić na batoniki.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się