Babka z różowym lukrem

Babka z różowym lukrem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc

Na długie, jesienne wieczory polecamy na poprawę humoru: babkę z różowym lukrem. Pulchna i miękka w środku kusi nie tylko smakiem, ale także swym różowym wyglądem, który zawdzięcza lukrowi z dodatkiem soku z buraka. Jeśli lubicie spojrzeć czasem na świat przez różowe okulary – to ciasto z pewnością jest dla Was 🙂

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki

  • 240 g cukru białego Cukier Królewski
  • 460 g mąki pszennej typ 450
  • 200 ml oleju
  • 200 ml wody gazowanej
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2-3 łyżki soku wyciśniętego z buraka
  • 1 łyżka masła
  • około 40 g bułki tartej lub kaszy manny

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę, do której następnie dodajemy stopniowo cukier biały i ubijamy do rozpuszczenia cukru.

2.

Do piany z białek z dodatkiem cukru stopniowo dodajemy żółtka i nadal ubijamy masę mikserem. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz na przemian, stopniowo wodę i olej. Wszystko delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

3.

Brytfankę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ciasto przez około 45 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest już gotowe).

4.

Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy sok z buraka, mieszamy aż powstanie nam gładki lukier.

5.

Upieczoną i lekko ostudzoną babkę polewamy przygotowanym wcześniej lukrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!