Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę, do której następnie dodajemy stopniowo cukier biały i ubijamy do rozpuszczenia cukru.
Na długie, jesienne wieczory polecamy na poprawę humoru: babkę z różowym lukrem. Pulchna i miękka w środku kusi nie tylko smakiem, ale także swym różowym wyglądem, który zawdzięcza lukrowi z dodatkiem soku z buraka. Jeśli lubicie spojrzeć czasem na świat przez różowe okulary – to ciasto z pewnością jest dla Was 🙂
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę, do której następnie dodajemy stopniowo cukier biały i ubijamy do rozpuszczenia cukru.
Do piany z białek z dodatkiem cukru stopniowo dodajemy żółtka i nadal ubijamy masę mikserem. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz na przemian, stopniowo wodę i olej. Wszystko delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Brytfankę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ciasto przez około 45 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest już gotowe).
Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy sok z buraka, mieszamy aż powstanie nam gładki lukier.
Upieczoną i lekko ostudzoną babkę polewamy przygotowanym wcześniej lukrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się