Ciasteczka miksujemy na gładką masę, mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24 cm) odstawiamy do lodówki.
Święta tuż, tuż… Nastrój się pozytywnie i poczuj ten klimat w towarzystwie niebanalnego, piernikowego sernika. Daj się zaczarować korzennej nucie i potrójnej czekoladzie.
Spód:
Masa serowa:
Mus czekoladowy:
Do dekoracji:
Ciasteczka miksujemy na gładką masę, mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24 cm) odstawiamy do lodówki.
Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy kolejno jajka cały czas miksując. W tym czasie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.
Dodajemy pozostałe składniki do masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy przygotowaną masę na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy przez ok. 60 min. Po tym czasie sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Delikatnie opadnie, ale tym się nie przejmujemy.
Śmietankę i masacarpone miksujemy na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie przestudzoną dodajemy do ubitego kremu, mieszamy dokładnie i przekładamy na wierzch ostudzonego sernika. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Wierzch oprószamy ciemnym kakao, dodajemy owoce, ciasteczka, a brzegi dekorujemy pokruszonymi bezami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się