Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny z dodatkiem przypraw, a gruszki obrać ze skórki, zostawić ogonki. Do rondelka włożyć gruszki i gotować na średnim ogniu ok. 18-20 min.
Pysznie, słodko, owocowo i… jesiennie. Wypróbuj przepis na gotowane gruszki w otoczeniu kremowego waniliowego sosu i zaskocz domowników przepysznym deserem.
Gotowane gruszki:
Sos waniliowy:
Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny z dodatkiem przypraw, a gruszki obrać ze skórki, zostawić ogonki. Do rondelka włożyć gruszki i gotować na średnim ogniu ok. 18-20 min.
Śmietankę podgrzać razem z cukrem, ziarenkami i laską wanilii. Żółtka rozmącić w kubeczku i wlać do gorącej śmietanki cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje.
Gruszki podawać z sosem i prażonymi orzeszkami laskowymi.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się