Corn dogi z sosem słodko-kwaśnym

Corn dogi z sosem słodko-kwaśnym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Transmisje meczów nie mogą się obyć bez pysznych przekąsek. Polecamy Wam właśnie jedną z nich: świetne „corn dogi” z sosem słodko-kwaśnym. Łatwo się je przyrządza i z pewnością zaspokoją wymagania każdego kibica.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • około 200 g parówek lub cienkich kiełbasek
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 30 ml octu ryżowego
  • 1 papryczka chilli (świeża lub ususzona)
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1.

Papryczkę chilli bardzo drobno siekamy, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy passatę pomidorową, cukier trzcinowy oraz ocet ryżowy, doprawiamy solą i całość gotujemy około 15 minut.

2.

Płatki kukurydziane kruszymy. 50 g mąki kukrydzianej mieszamy z pokruszonymi płatkami, doprawiamy solą, mieszamy.

3.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy pozostałą mąkę kukurydzianą i mleko, doprawiamy solą i wszystko mieszamy na gładką i jednolitą ale dość gęstą masę.

4.

Parówki/kiełbaski nadziewamy na patyczki do szaszłyków, maczamy kiełbaskę w cieście, po czym obtaczamy w kukurydzianej panierce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się