Owocowe smoothie na mleku migdałowym

Owocowe smoothie na mleku migdałowym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe

Letnie owoce i odrobina przypraw – czasem najprostsze składniki wystarczą, by bez wysiłku w kilka minut przygotować przepyszny, pachnący słońcem koktajl. Jeśli dotychczas odmawialiście sobie takich słodkich przyjemności z powodu bazy w postaci krowiego mleka, którego nie możecie bądź nie chcecie używać… nic straconego! Mleko orzechowe spełni swoją rolę znakomicie – część, której nie wykorzystacie do zmiksowania z truskawkami, malinami i bananem, możecie dosładzać i aromatyzować w dowolny sposób. A może po prostu skusicie się na kolejne smoothie?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Mleko migdałowe (1 l):

  • 150 g migdałów
  • 1 l przegotowanej wody

Smoothie (2 duże szklanki, 0,6 l):

  • 10 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 1 banan, zamrożony (bez skórki)
  • 130 g malin
  • 130 g truskawek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 owoce kardamonu

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Migdały zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin – najlepiej na noc. Odlewamy wodę z nasiąkniętych orzechów, przepłukujemy je i umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy dodając po szklance czystej wody. Powstałe mleko przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę. Można je przechowywać w lodówce do trzech dni.

Krok  2
2.

Owoce kardamonu otwieramy, ziarenka kruszymy w moździerzu. Wszystkie składniki koktajlu umieszczamy w kielichu blendera, dokładnie miksujemy.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się