Ciasto spice latte

Ciasto spice latte

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

2 jajka,

100 ml letniego mleka,

80 ml espresso,

250g puree z dyni,

50 ml oleju rzepakowego,

2-3 krople aromatu waniliowego,

150g Królewskiego Cukru Brązowego + 60g do kremu,

250g mąki,

łyżeczka proszku do pieczenia,

szczypta imbiru,

pół łyżeczki gałki muszkatołowej,

łyżeczka cynamonu,

200g serka śmietankowego,

60 ml śmietanki 30%

3 krople aromatu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka, mleko, espresso, puree, olej, aromat wanilinowy i cukier mieszamy na jednolitą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesypujemy przez sito, całość mieszamy w wkładamy do formy wyłożonej papierem i przesmarowanej masłem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę – do suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce. Serek, śmietankę, cukier i aromat waniliowy ubijamy na gęsty krem, którym smarujemy ciasto, możemy udekorować cynamonem.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się