Konfitura truskawkowa z piekarnika

Konfitura truskawkowa z piekarnika

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

2200 g truskawek

300 g Cukru Królewskiego

PRZYGOTOWANIE

1.

Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na połowę. Owoce przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Wsypać cukier, wymieszać. Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do nienagrzanego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni termoobieg i piec ok. 90-120 minut.

2.

Po około 30 minutach, kiedy owoce puszczą sok i zaczną się gotować zdjąć pokrywę naczynia, wymieszać owoce i kontynuować pieczenie. Co jakiś czas należy wymieszać konfiturę by się nie przypaliła. Kiedy konfitura będzie odpowiednio gęsta przełożyć gorącą do wymytych słoików, szczelnie zakręcić i od razu odwrócić słoik dnem do góry. Po około godzinie nakrętki powinny być już zaciągnięte (na środku będzie widoczne wgłębienie). Tak przygotowane słoiki nie wymagają już pasteryzacji.
Powinno wyjść 6 słoiczków o pojemności 200 ml.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się