Lemoniada lawendowo-cytrynowa

Lemoniada lawendowo-cytrynowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

• 4 łyżki cukru trzcinowego Królewski

• 1/2 szklanki ciepłej wody

• 3,5 szklanki zimnej wody (gazowanej lub nie)

• 1 cytryna (plastry + sok z połowy)

• 1–2 gałązki świeżej lawendy (lub 1 łyżeczka suszonej)

• Kostki lod

PRZYGOTOWANIE

1.

Cukier trzcinowy rozpuścić w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszać.
Do dużego dzbanka wlać zimną wodę i dodać bazę cukrową.
Dodać plastry cytryny oraz sok z połowy owocu.
Włożyć świeżą lawendę, wcześniej lekko zgniecioną, by uwolnić aromat.
Dodać lód, całość wymieszać i odstawić na 10–15 minut.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się