Pączki z konfiturą i lukrem

Pączki z konfiturą i lukrem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Karnawał

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

⁃ 500 g mąki tortowej

⁃ 25 g świeżych drożdży

⁃ 6 łyżek Cukru Królewskiego

⁃ jajko

⁃ 3 żółtka

⁃ 100 g rozpuszczonego masła

⁃ 250 ml mleka 3,2%

⁃ kieliszek spirytusu

⁃ Ok. 5 łyżek domowej konfitury

Lukier:

⁃ 250 g Cukru Pudru Królewskiego

⁃ Ok. 3-4 łyżek wody

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować rozczyn. Pokruszone drożdże rozpuścić w 100 ml letniego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z resztą cukru na jasny i gęsty krem. Do misy robota planetarnego dodać resztę mąki oraz pozostałe składniki wraz z rozczynem i spirytusem. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć folią i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

2.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 70 g bułeczki. Uformować, spłaszczyć, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać olej do 175 stopni. Smażyć pączki z dwóch stron po ok. 3 minuty na każdą. Usmażone pączki kłaść na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą. Do cukru pudru Królewskiego dodać stopniowo wodę i utrzeć na gładki lukier. Wystudzone pączki zanurzać w lukrze.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się