Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Ciasta na urodziny i imieniny

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 3 kokilki:

100 g suszonych daktyli

jajko 50 ml mleka

45 g miękkiego masła + łyżeczka do wysmarowania kokilek

50 g cukru Królewskiego trzcinowego

80 g mąki tortowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sos toffee:

125 ml śmietanki 30%

40 g masła

100 g cukru Królewskiego trzcinowego

Dodatkowo:

kwaśna śmietana lub mascarpone

posiekane orzechy

PRZYGOTOWANIE

1.

Daktyle zalać 200 ml gorącej wody, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Daktyle, jajko, masło, cukier trzcinowy, ekstrakt zblendować. Dodać ciepłe mleko – wymieszać. Na końcu wsypać w 2 partiach mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć. Masę przełożyć do 3 kokilek wysmarowanych masłem. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.

2.

Śmietankę i cukier podgrzewać aż do zagotowania. Kiedy sos zgęstnieje dodać sól i zimne masło. Mieszać do rozpuszczenia się tłuszczu. Jeszcze ciepły pudding wyjąć z kokilki, polać sosem, udekorować śmietaną i orzechami (opcjonalnie).

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się