Szafranowy pudding chlebowy

Szafranowy pudding chlebowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 5 porcji:
Pudding chlebowy:
1 mały bochenek czerstwego chleba
300 ml śmietanki 36%
200 ml mleka 3,2%
4 jajka
200 g cukru
1 małe opakowanie szafranu
100 g rodzynek

Krystalizowana gorzka czekolada:
100 g cukru
100 ml wody
100 g gorzkiej czekolady

Karmelizowane owoce:
5 śliwek
2 gruszki
2 figi
150 g cukru
100 g masła
1/2 pęczka bazylii

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka wymieszać z cukrem, szafranem, śmietanką i mlekiem. Chleb pokroić na małe kawałki i umieścić w formie do pieczenia. Zalać pieczywo powstałym płynem, posypać rodzynkami i piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

2.

Wodę i cukier umieścić w garnku i bez mieszania gotować tak długo aż osiągnie temperaturę 125C. Do gotowego syropu dodać posiekaną czekoladę i zacząć całość intensywnie mieszać aż do powstania okruszków z cukru i czekolady. Przełożyć na płaską blaszkę i odstawić do ostygnięcia.

3.

Na patelnię wsypać cukier i gdy zacznie brązowieć dodać połówki śliwek, kostkę z fig i pół plasterki z gruszek. Wymieszać całość i lekko przysmażyć, a następnie dodać masło. Smażyć przez 5 minut aż owoce pokryją się maślanym karmelem. Zdjąć zognia i dodać porwane liście bazylii. Pudding chlebowy pokroić na kawałki i podawać z owocami w karmelu i karmelizowaną czekoladą.

Przepis na pudding powstał w ramach warsztatów kulinarnych Cukru Królewskiego przez szefa kuchni Michała Kępińskiego.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!