Ciasto jajko

Ciasto jajko

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Dzień Dziecka, Ciasta na urodziny i imieniny

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

BISZKOPT SZPINAKOWY:

150 g świeżego szpinaku

200 g Cukru Królewskiego

4 jajka

100 ml oleju

220 g mąki tortowej

łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:

1,5 opakowania galaretki przezroczystej ( + 300 ml gorącej wody )

450 g jogurtu naturalnego

250 ml śmietanki 30%

cukier puder Królewski

puszka brzoskwiń (połówki)

1,5 opakowania galaretki przezroczystej ( + 500 ml gorącej wody )

PRZYGOTOWANIE

1.

Szpinak zblenduj z olejem. Do białek wsyp cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej i gęstej bezy. Dodawaj stopniowo żółtka, nie przerywając miksowania. Kiedy jajka z cukrem ubiją się na jasny i gęsty krem połącz je ze zblendowanym szpinakiem. Mąkę połącz z proszkiem i dodaj w kilku partiach do masy szpinakowej – delikatnie wymieszaj szpatułką. Wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu odetnij górną część w celu wyrównania biszkoptu.

2.

Galaretki rozpuść w 300 ml gorącej wody – wystudź. Śmietankę z cukrem pudrem zmiksuj na 3/4 (półsztywno). Połącz z jogurtem naturalnym. Wlej wystudzoną galaretkę i krótko zmiksuj. Tężejący krem wylej na szpinakowy biszkopt i wstaw formę do lodówki. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Wyłóż na ciasto połówki brzoskwiń, a kiedy galaretki zaczną tężeć, wylej na ciasto – schłodź w lodówce.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się