Babeczki Choinki 

Babeczki Choinki 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 40 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na muffiny czekoladowe: 

 

  • 150 g masła 
  • 150 g ciemnej czekolady 
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 szklanka cukru z buraków cukrowych Królewski 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 2 duże jajka 
  • 170 ml mleka 

Składniki na krem: 

 

  • Opakowanie serka mascarpone 
  • 3 łyżki śmietanki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • barwnik spożywczy w kolorze zielonym (ilość wg uznania / wg potrzeb nasycenia masy kolorem) 

 

Dodatkowo: 

 

  • np. cukrowe kuleczki do ozdoby muffinów 

 

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i dokładnie wymieszać. Dodać cukier Królewski i cukier wanilinowy, ponownie wymieszać i odstawić.

W drugim naczyniu zmiksować jajka z mlekiem. Do sypkich składników dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło, wymieszać, pod koniec dodać posiekaną czekoladę. Mieszać krótko, ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika.

Piec przez około 20 - 23 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka.



2.

Składniki na krem zmiksować na jednolitą, gładką masę. Wypełnić kremem rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką i nakładać krem w kształt choinek. Ozdobić i od razu podawać.



Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się