Szpinak zmiksować na gładką masę za pomocą blendera z dodatkiem wody.
Urzekają prostotą, bawią kolorem i cieszą smakiem! Wypróbuj nasz przepis na szybkie i proste leśne deserki – zachwyć domowników niebanalnym pomysłem na coś słodkiego!
Ciasto (WAŻNE – temperatura pokojowa!):
Krem:
Dodatkowo:
Szpinak zmiksować na gładką masę za pomocą blendera z dodatkiem wody.
W misie ubić na jasną puszystą masę jajka z cukrem. Następnie stopniowo, miksując na średnich obrotach, małą strużką dodawać olej. Dodać masę ze szpinaku i zmiksować tylko do połączenia się składników.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ostrożnie łopatką, tylko chwilę do połączenia.
Ciasto przelać do blaszki 20×20 cm z papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, 170 stopni na ok. 40 min. Piec do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić dobrze i pokruszyć.
Zmiksować schłodzoną śmietanę. Dodać cukier puder i serek mascarpone.
Miksować na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Krem przełożyć w rękaw cukierniczy i schłodzić chwilę. W szklaneczkach układać warstwami na przemian: pokruszone, szpinakowe ciasto i krem. Górę deserów wykończyć ciastem i ułożyć świeże owoce.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się