Do rondelka wlać 250 ml mleka, dodać masło, cukier i cukier z wanilią. Zagotować.
Pudding:
Słony karmel:
Opcjonalnie:
Do rondelka wlać 250 ml mleka, dodać masło, cukier i cukier z wanilią. Zagotować.
W misie wymieszać za pomocą rózgi, pozostałe mleko z żółtkami i mąką.
Do gotującego się mleka wlać masę z żółtkami i mieszać całość energicznie. Gotować 1-2 min, do momentu zgęstnienia i powstania gładkiej konsystencji.
Przelać przez sitko i rozdzielić do pucharków. Ostudzić.
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i rozpuścić do momentu, aż osiągnie bursztynowy kolor. Mieszać od czasu do czasu, uważając, by cukier nie zrobił się ciemny, bo będzie gorzki.
Następnie dodać masło i wymieszać energicznie, aż całość się połączy.
Do masy dodać śmietankę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu kilka minut. Do gotowego karmelu dodać sporą szczyptę soli i wymieszać. Przelać całość do słoiczka przez sitko i odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Karmel wylać na masę w pucharkach i ozdobić całość wiórkami gorzkiej czekolady.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się