Cake pops z winogronem

Cake pops z winogronem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Desery owocowe, Pikniki i grille, Walentynki

Lizaki, które pokocha każde dziecko i… dorosły. Poznaj przepis na cake popsy, które uatrakcyjnią każdą dziecięcą imprezę czy zwykłe leniwe, letnie popołudnia.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 25 sztuk

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 70 g cukru drobnego Królewski
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 25 kulek winogrona
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 150 g serka mascarpone
  • 8 ciastek Oreo jasnych, do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE

1.

Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać przez sito. Tortownicę (samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165°C góra- dół.

2.

Białka wlać do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do białek dodawać cukier łyżka po łyżce. Kiedy cukier cały zostanie już dodany można zacząć dodawać żółtka jedno po drugim, ubijając do połączenia.

3.

Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę w dwóch partiach, wymieszać szpatułką. Masę przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 min do suchego patyczka. Upieczony i wystudzony biszkopt wyjąć tortownicy i pokruszyć na mniejsze części.

4.

Do misy miksera włożyć biszkopt, masło orzechowe oraz serka mascarpone. Całość zmiksować na jednolitą masę.

5.

Winogrono umyć i osuszyć. Porcję masy spłaszczyć, na środku ułożyć winogrono i skleić w kulkę, wbić patyczek lub wykałaczkę i ułożyć na talerzu. Z każdą porcją ciasta postępować tak samo.

Krok  6
6.

Z ciasteczek Oreo wyjąć krem a resztę zmiksować w malakserze na drobny pył. Obtoczyć każdego cake popsa w pokruszonych ciastkach. Schłodzić w lodówce.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!