Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w zamrażarce przez około 10-15 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim dno blaszki do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temp. 190°C przez około 20 minut. Ostudzić.
Maj to sezon na rabarbar, który w wypiekach sprawdza się rewelacyjnie. Nadaje lekko kwaskowy, owocowy i orzeźwiający smak, dlatego świetnie pasuje w zestawie ze słodką bezą. Do tego budyniowy krem i cienka warstwa kakaowego, kruchego ciasta. I mamy przepis na pyszny, wiosenny deser.
Ciasto
Budyń
Warstwa z rabarbaru
Beza
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w zamrażarce przez około 10-15 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim dno blaszki do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temp. 190°C przez około 20 minut. Ostudzić.
Rabarbar pokroić w kawałki, dodać do niego cukier i podgrzewać na ogniu mieszając przez około 15 minut, aż puści sok i stanie się miękki, ale się nie rozpadnie (jeśli ma mało soku warto wlać trochę przegotowanej wody). Wówczas wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia. rnPrzygotować budyń: 400 g mleka zagotować z cukrem drobnym i masłem. 100 g mleka, mąkę ziemniaczaną, pszenną i żółtko wymieszać. Gdy mleko z cukrem i masłem się zagotuje wlać do niego mleko wymieszane z mąkami, zagotować mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno, następnie dodawać do nich stopniowo cukier drobny i miksować białka do momentu aż cały cukier się wchłonie i powstanie ciągnąca i lśniąca masa. Dodać sok z cytryny, ponownie zmiksować. Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tę samą, na której piekło się kruche ciasto). Rozprowadzić łyżką robiąc na wierzchu fale. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-100°C i suszyć około 120-150 minut. rnNa kruche ciasto kakaowe wylać lekko ostudzony budyń. Rozprowadzić. Następnie wyłożyć warstwę z rabarbaru. Na wierzch położyć upieczoną i ostudzoną bezę.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się