Na suchej patelni podprażyć cały sezam tak, aby nabrał lekko złocistego koloru. Migdały posiekać.
Ciasteczka, które każdy z nas zna z dzieciństwa bardzo łatwo przygotować w domu. Są super chrupkie i pyszne. Można je ze sobą wszędzie zabrać, wystarczy papierowa torebka do przechowania. Dodatkowo warto je wzbogacić dodatkiem ulubionych orzechów lub nasion.
Składniki
Na suchej patelni podprażyć cały sezam tak, aby nabrał lekko złocistego koloru. Migdały posiekać.
Cukier rozpuścić na patelni lub w garnku, podgrzewając go na małym ogniu. Gdy cały cukier się rozpuści dodać do niego pokrojone na kawałki masło. Energicznie wymieszać rózgą. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Dodać sól, sezam, nasiona chia i migdały, wymieszać.
Od razu po wymieszaniu z bakaliami masę karmelową przełożyć na papier do pieczenia, wierzch przykryć również papierem do pieczenia i całość rozwałkować jak najcieniej. Zdjąć wierzchni papier i od razu pokroić nożem w dowolne kształty ciasteczek (dopóki masa jest ciepła). Ewentualnie, gdy już zastygnie można ją połamać na nieregularne kształty.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się