Sezamki

Sezamki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Karnawał, Pikniki i grille

Ciasteczka, które każdy z nas zna z dzieciństwa bardzo łatwo przygotować w domu. Są super chrupkie i pyszne. Można je ze sobą wszędzie zabrać, wystarczy papierowa torebka do przechowania. Dodatkowo warto je wzbogacić dodatkiem ulubionych orzechów lub nasion.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki

  • 450 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 120 g masła
  • 60 g śmietanki 30%
  • 400 g sezamu
  • 170 g migdałów
  • 70 g nasion chia
  • spora szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Na suchej patelni podprażyć cały sezam tak, aby nabrał lekko złocistego koloru. Migdały posiekać.

Krok  2
2.

Cukier rozpuścić na patelni lub w garnku, podgrzewając go na małym ogniu. Gdy cały cukier się rozpuści dodać do niego pokrojone na kawałki masło. Energicznie wymieszać rózgą. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Dodać sól, sezam, nasiona chia i migdały, wymieszać.

Krok  3
3.

Od razu po wymieszaniu z bakaliami masę karmelową przełożyć na papier do pieczenia, wierzch przykryć również papierem do pieczenia i całość rozwałkować jak najcieniej. Zdjąć wierzchni papier i od razu pokroić nożem w dowolne kształty ciasteczek (dopóki masa jest ciepła). Ewentualnie, gdy już zastygnie można ją połamać na nieregularne kształty.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!